In Memoriam Agnes Nabawanga

25 december 1962 - 21 april 2021

Agnes was de moeder van Mama Jane. Moeder in alle opzichten, en nog zo veel meer. Voor de kinderen die bij Mama Jane opgroeiden, voor haar eigen kinderen, voor ons en voor heel veel mensen.

Agnes werd zo'n 30 jaar geleden gevraagd om weeshuis Mama Jane te leiden, nadat Jane overleed. Zij werkte toen bij de Ugandese Raad voor de Kinderbescherming in Jinja, en was dus bekend met het huis en met de zorg voor kwetsbare kinderen. Ze zei ja en stopte sindsdien haar ziel en zaligheid in deze belangrijke taak.

We kennen Agnes als sterk en zorgzaam. Zij leidde Mama Jane als een moeder en dat is zó knap. Soms woonden er wel 70 kinderen in het huis. Ze gaf hen allemaal het gevoel dat zij voor ze zorgde en op ze paste; een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Agnes gaf in 30 jaar honderden kinderen een thuis en een veilige haven. Zij was de moeder die ze misten. En ze zorgde ervoor dat zij een kans kregen op een toekomst.

Kezia van Mama Jane schreef deze mooie woorden nadat Agnes overleed:

“Today is a dark day in our lives😪😪we have lost it all, a mum, a mentor, prayer warrior, the one who never gives up even when there are lots of reasons to. In life, we loved you dearly, in death we love you still. In our hearts you hold a place, no one else will ever fill. I cry endlessly becoz of your death😭😭 but I promise, I won't let the tears mar the smiles that you've given me when you were alive. No matter what I do to move on from this pain, deep down inside I will always know that I'll never get to hug my mom again. I will dearly miss you mama Agnes Nabawanga. May your soul rest with the angels mama jane 🙏🙏”

Agnes leidde Mama Jane als een koningin. Je kon niet om haar heen. Ze drukte haar stempel en dwong respect af. Een dame van staal, soms streng en met harde hand, maar met een gouden hart. Het draaiend houden van het huis is een stevige job. Zoveel om aan te denken en te organiseren: orde, rust en netheid bewaren, voor eten zorgen, schoolgeld en de uniformpjes, huiswerk, slaapplekken, enzovoort. En dan ook nog de rekeningen betaald zien te krijgen ...

Steeds weer nieuwe projecten bedacht Agnes. Om inkomen mee te genereren en (stage)plaatsen voor de oudere kids te creëren. En daar ging ze dan 100% voor. Zo zijn er de Mama Jane Farm, het guesthouse, zonnepanelen, de nursery in het weeshuis, een ambachtsschool in aanbouw. Plannen die ook echt zijn uitgevoerd, met hulp van vele sponsors. Want die wist Agnes als geen ander enthousiast te maken voor de plannen.

We kennen Agnes al zoveel jaar. Zij was een stevige leidster van het huis, maar ook had ze erg veel humor. Wat hebben we vaak keihard zitten lachen, vooral ook om de gezichten die ze erbij kon trekken.

Op de bankjes in het halletje van Mama Jane, voor het kantoortje van Agnes, zaten vaak mensen geduldig te wachten. Op audiëntie, leek het soms. Ze kwamen de meest uiteenlopende zaken bespreken met Agnes. Ze vroegen om advies of hulp, en anderen kwamen hulp aanbieden.

Agnes was wijs. Ze inspireerde en motiveerde. Zo verwoordt Brian het, die opgroeide bij Mama Jane:

"She was a mother to me and many. To us she wasn't just a caretaker, but a mother who sacrified a lot and did all she could to see that we reach somewhere. We are the legacy she has left behind. We are forever grateful for her life and the impact on our lives, as the children who went through Mama Jane".

We zijn erg verdrietig dat ze zo jong afscheid moest nemen. Agnes was een onvergetelijk mooi mens. Mama Jane is niet hetzelfde zonder haar. Toch hebben wij veel vertrouwen in de toekomst van het huis. Deze veilige haven voor kwetsbare kinderen is hard nodig en blijft bestaan, met onze steun.

We wensen haar kinderen, de kinderen en staf van Mama Jane, en alle mensen die haar missen, veel sterkte en liefde om dit verlies te dragen. Laat Agnes onze sterke én zachte inspirator blijven!

Meer foto's van Agnes in het foto-album "Een dag uit het leven van Agnes"

Mama Jane Children Care Centre

Kwetsbare kinderen verdienen een toekomst

Mama Jane is opgericht in de jaren 80. In die tijd kwamen honderdduizenden Ugandezen om tijdens het schrikbewind van Obote en Amin. Jane ving weeskinderen op, en kreeg de naam Mama Jane.

Door burgeroorlogen, HIV en armoede blijft het bestaan van Mama Jane hard nodig om kwetsbare en weeskinderen op te vangen.

Onze contactgegevens

Neem gerust contact met ons op

In Nederland:
Stichting Mama Jane: info@mamajane.nl
In Uganda:
Mama Jane Children Care Centre
Gabula Road plot nr. 22, P.O. Box 1185, Jinja, Uganda
P: +256-772630819