Bezoek aan Mama Jane 2019

Een heerlijke week in Jinja

Mariska en Esther waren in oktober een week in Jinja. Een week genieten; veel praten met Agnes en Seith, de bruiloft van Peter bijwonen en weer even onderdeel zijn van de Mama Jane-familie en het Ugandese leven.

Een warm onthaal, veel gezelligheid en mooie momenten

Bij Mama Jane hadden ze ons al uren eerder verwacht, maar wij kwamen Ugandees laat aan in het weeshuis die 1e dag. Enthousiast en met een lekkere late lunch werden we onthaald. Goeie binnenkomer en meteen plannen gemaakt voor de bruiloft van Peter de volgende dag. Peter groeide op bij Mama Jane en kon nu eindelijk trouwen met zijn Agnes, na al wat jaren relatie én 5 kinderen. Ontroerend mooi was de bruiloft! Speciaal moment: de speeches van de ‘moeders van Peter’: de non die hem zijn eerste jaren verzorgde, Agnes van Mama Jane en Mariska, die Peter ook al van kleins af aan kent.

We hebben verder in de week vooral veel met Agnes en Seith gesproken, de farm in Mpummude bezocht, lekker in het kantoor en op de binnenplaats gezeten, de nieuwe oven bewonderd in de keuken, genoten van de kookkunsten van Harriët en Jane en de kinderen zien spelen, lachen en voor elkaar zorgen. De sfeer was goed in het huis en we vonden Agnes ontspannen, wat niets afdoet aan haar altijd scherpe blik om alles goed te overzien en te regelen. Dit straalt positief uit op de kinderen en iedereen die voor hen zorgt: superfijn!

We bespraken serieuze zaken

Mama Jane heeft te maken met veel uitdagingen. De kosten stijgen in Uganda, onder andere door nieuwe belastingen die zijn ingevoerd. Jongeren hebben nauwelijks kans op een baan, wat het voor de oudere kinderen van Mama Jane moeilijk maakt om op eigen benen te gaan staan.

De grootste uitdaging ligt in het beleid van de Ugandese regering. Dat stuurt op versneld sluiten van instituten als Mama Jane en het opbouwen van zogenaamde ‘Family Support’. Vrij vertaald: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kinderen niet in weeshuizen opgroeien, maar bij hun eigen familie en in hun eigen netwerk. Mama Jane heeft gelukkig toestemming om de komende 5 jaar open te blijven. En sluiten kan natuurlijk niet zomaar, want waar moeten de kinderen heen!? En waar worden kinderen opgevangen die als vondeling zijn achtergelaten? Het idee dat aan het beleid ten grondslag ligt, ondersteunt Mama Jane van harte: een ‘gewone’ gezinssituatie is het beste voor een kind om in op te groeien. Al jaren zoekt het weeshuis actief naar familieleden van kinderen, en naar de mogelijkheid om ze daar te laten wonen. Daarbij is meestal financiële steun nodig voor schoolgeld en levensonderhoud. Het lukt, dankzij de grote inspanning van Mama Jane en de staf, al veel vaker om familie op te sporen. Maar dan komt het vervolg: hoe weet je of er goed en veilig voor het kind wordt gezorgd? Hoe weet je zeker dat het kind ook daadwerkelijk naar school gaat?  Hoe monitor je het welzijn van het kind en hoe regel je dat de financiën ten goede komen aan het kind, maar ook aan het gezin waar het kind dan woont?  Wij willen graag meedenken om binnen deze nieuwe beleidsrichting te kunnen blijven doen wat we nu doen: Bijdragen aan zo goed mogelijke kansen voor de kinderen van Mama Jane.

Hoe gaan we verder?

Als Stichting Mama Jane blijven wij het weeshuis ondersteunen. De opvang van kwetsbare kinderen blijft nodig. Het zou echter naïef zijn om het nieuwe beleid van de Ugandese regering te negeren. We bemoeien ons nooit inhoudelijk met de beslissingen en plannen van Mama Jane; het management comité neemt zijn eigen besluiten en blijft dat doen. Wel hebben we aangeboden om mee te denken over een aangepaste strategie voor het weeshuis, vanuit de expertise die Mariska heeft in haar vakgebied. In April 2020 gaat Mariska weer naar Mama Jane, ook om dit verder te bespreken. We houden jullie natuurlijk op de hoogte!

Bedankt voor jullie liefde en support

Agnes, Seith, de staf en de kinderen van Mama Jane voelen zich steeds gesteund door de vaste sponsors van het weeshuis. Sommige mensen steunen Mama Jane al jarenlang. Dat is en blijft belangrijk om de bestaande zorg en faciliteiten te kunnen bieden. Voor iedereen die Mama Jane een warm hart toedraagt: DANKJEWEL!!!

Met veel groeten vanuit Jinja,

Mariska en Esther

 

 

 

Mama Jane Children Care Centre

Kwetsbare kinderen verdienen een toekomst

Mama Jane is opgericht in de jaren 80. In die tijd kwamen honderdduizenden Ugandezen om tijdens het schrikbewind van Obote en Amin. Jane ving weeskinderen op, en kreeg de naam Mama Jane.

Door burgeroorlogen, HIV en armoede blijft het bestaan van Mama Jane hard nodig om kwetsbare en weeskinderen op te vangen.

Onze contactgegevens

Neem gerust contact met ons op

In Nederland:
Stichting Mama Jane: info@mamajane.nl
In Uganda:
Mama Jane Children Care Centre
Gabula Road plot nr. 22, P.O. Box 1185, Jinja, Uganda
P: +256-772630819