Esther en Mariska bezoeken Mama Jane 2022

12 Oktober vlogen we naar Uganda, voor een bezoek aan Mama Jane. Ons voornaamste doel was om onze blijvende steun en liefde te laten zien. Na het overlijden van Agnes stond Mama Jane voor een grote uitdaging: het huis goed laten draaien en de zorg voor alle kinderen waarborgen. Daarnaast maakte de lange Covid-lockdown alles 2 jaar lang extra moeilijk. De scholen waren dicht en de inkomsten van de nursery-school vielen weg.

Seith, de zoon van Agnes, nam na haar overlijden de dagelijkse leiding van Mama Jane op zich. Met hulp van de bestaande staff, die hem onvoorwaardelijk steunt. Ook het bestuur en de trustees zijn gebleven. Als prachtige toevoeging vormen oud-bewoners van Mama Jane nu een adviesgroep.

Organisatie-tekening Mama Jane

Thuis bij Mama Jane
We kwamen aan in het zo bekende huis aan Gabula Road, wat meteen weer als thuis voelde. En ook weer helemaal niet. Want jee, wat anders zonder Agnes bij de deur en achter haar bureau in het kantoor. Met haar humor en duidelijke taal. Nu zat Seith op haar plek, lachend en ontspannen. Hij had natuurlijk jaren meegekeken met zijn moeder, maar steeds bescheiden aan de zijlijn. Nu komt alles op hem aan. Er kwam een heerlijke lunch op tafel, gemaakt door Harriët en Fatuma; passion juice, fruit, spaghetti en chapati. Gelukkig in de oranje bloemenpannen, die we al jaren kennen. Seith was blij dat we er waren.

Hoe gaat het nu?

We waren onder de indruk van goede relaxte sfeer bij Mama Jane. Dat bleek uit veel grote en kleine dingen. Een heel leuk voorbeeld is het weekoverleg dat de staf en kinderen elke zaterdag samen hebben. Daarin bespreken ze open wat er goed ging en welke ideeën er zijn om dingen nog beter te maken. Superleuk en voor iedereen leerzaam.

“The old broom knows every corner, and a new broom sweeps well”

Seith is elke dag aanwezig en in de avond komt Christina, zijn jongere zus, naar Mama Jane. Zij groeide ook op in het huis en woont nu in de kamers van haar moeder Agnes. Fijn en tegelijk raar om Tina daar te treffen en te spreken. Over Agnes, het gemis en hoe Tina’s leven hierdoor is veranderd. Zij werkt overdag in een hospice en neemt daarnaast nog een belangrijke rol van haar moeder over: meehelpen in de kerk van Fatima.

De toekomst en de uitdagingen
De kinderen zijn met minder. Waar voorheen soms wel 70 kinderen in Mama Jane woonden, zijn er nu ongeveer 20 intern. Mama Jane ondersteunt 52 kinderen via ‘family support’. De kinderen wonen in een gezin, vaak bij (verre) familie. Mama Jane helpt de gezinnen bij het betalen van schoolgeld en levensonderhoud. Een grote verantwoordelijkheid, waarin veel ingewikkelde vragen verborgen zitten. Zoals: hoe weet je of het kind veilig is? Hoeveel en hoe lang support je de gezinnen? En betaal je alleen schoolgeld voor 1 kind of trek je het breder naar het hele gezin (family empowerment)? Hoe monitor je het welzijn van het kind? Hoe vaak ga je op bezoek en op welke manier pak je die bezoeken aan?

Met Seith hebben we goede gesprekken kunnen voeren. Hij heeft nieuwe ideeën en spreekt open over de uitdagingen. Naast het omgaan met de family-support, wordt hard gewerkt aan het upgraden van het computerlokaal met meer computers en internet. Voor de kinderen van Mama Jane, om computerskills te leren, en om geld te verdienen door les te geven aan mensen van buiten MJ.

Uit de gesprekken kwamen vooral de behoefte aan een goede auto én het weer werkend krijgen van de zonnepanelen als wensen naar voren. De auto om alle kinderen in de villages te kunnen bezoeken. En de accu’s van de zonnepanelen moeten worden vervangen. Voor beide wensen maakt Seith samen met deskundigen een kostenplaatje. Wellicht kunnen wij van Nederland financieel bijdragen aan deze wensen.

De week was veel en veel te kort. We maakten mooie foto’s, tekenden de organisatie van Mama Jane en bezochten de graven van Agnes en Patrick. Ook zagen we een Annet en Peter, die allebei opgroeiden bij Mama Jane. Superfijn weerzien en het gaat goed met ze. Annet liet ons de school zien waar ze les geeft en het huisje dat ze met haar man aan het bouwen is. Zij is hartstikke trots en wij ook. Peter kan met de laptops die hij kreeg via Mariska een computerklasje starten en zo vanuit huis wat geld verdienen.

We hebben weer genoten van het prachtige Uganda, de mensen en alle kleuren en geuren. Het mooiste was om te zien hoe goed het gaat bij Mama Jane en hoe sterk ze samen alles oppakken na het verlies van Agnes. Dat geeft veel vertrouwen in de toekomst.

Bekijk hier de foto's die we hebben gemaakt tijdens ons bezoek

Mama Jane Children Care Centre

Kwetsbare kinderen verdienen een toekomst

Mama Jane is opgericht in de jaren 80. In die tijd kwamen honderdduizenden Ugandezen om tijdens het schrikbewind van Obote en Amin. Jane ving weeskinderen op, en kreeg de naam Mama Jane.

Door burgeroorlogen, HIV en armoede blijft het bestaan van Mama Jane hard nodig om kwetsbare en weeskinderen op te vangen.

Onze contactgegevens

Neem gerust contact met ons op

In Nederland:
Stichting Mama Jane: info@mamajane.nl
In Uganda:
Mama Jane Children Care Centre
Gabula Road plot nr. 22, P.O. Box 1185, Jinja, Uganda
P: +256-772630819