Lopende projecten bij Mama Jane:
- Omvormen van de zorg die Mama Jane geeft: Een Ugandese wet bepaalt dat kinderen niet onnodig in instituten mogen opgroeien. De bedoeling is dat 'family-based-care' meer ingebed wordt in Uganda en weeshuizen minder nodig zijn als opvang. De afgelopen jaren maakte Mama Jane hierin grote stappen. Er was veel overleg over familycare met zusterorganisaties, kinderbescherming, mensen van regering en sociale organisaties. Daarin werd over het doel, de aanpak en de risico's gesproken. (meer info: http://www.terredeshommesnl.org/en/east-africa/news/2014/10/16/uganda-ministry-of-gender-labour-and-soc ). Stichting Mama Jane ondersteunt deze ontwikkelingen van harte. Wij zien samen met de staf van Mama Jane de enorme voordelen van het opvangen van kinderen in een gezinsituatie. Inmiddels woont een veel kleiner aantal kinderen permanent in het weeshuis. De zoektocht naar (soms heel verre) familie blijft steeds doorgaan. Zorgvuldigheid en goede praktische en financiële afspraken zijn hierbij essentieel.
- Mama Jane farm is verplaatst naar het stuk grond in Bukaya. In die omgeving is makkelijker voedsel te vinden voor de koeien en geiten. Er is een stal gebouwd voor de koeien met behulp van sponsorgeld. Op het stuk land worden diverse gewassen verbouwd: Mais, cassave, bananen, irish patatoes, enz. De kinderen helpen mee op het land en van de opbrengst wordt goed gegeten.
- Mpummude is het stukje geleende grond waar eerst de koeien stonden. Er staat een gebouw waarin Mama Jane graag een ambachtsschooltje wil starten. De bouw is door Agnes enthousiast opgestart in 2019. Het duurt nog wel enkele jaren voordat dit project kan worden afgerond. De lockdown door Covid-19 helpt hierbij niet.
- Zoeken naar familie. Soms hele verre... Dit blijft een groot en belangrijk werk de komende jaren. Kinderen groeien in het ideale geval op in een gezin, het liefst met eigen familie. Dit is in de praktijk lastig. Soms leeft 1 van de ouders nog, maar is niet in staat om voor het kind te zorgen. Soms meldt zich een 'familielid' met minder goede bedoelingen, wellicht getriggerd door de financiële bijdrage voor schoolgeld etc., die een kind vanuit het weeshuis krijgt. Mama Jane is al jarenlang bezig om te zoeken naar familie van de kinderen, en de afgelopen jaren nog intensiever. Als het lukt, gaan de kinderen (met financiele support) permanent of in de lange vakanties daar naartoe. Voor steeds meer kinderen lukt dit, maar voor sommigen niet. De opvangmogelijkheid in het weeshuis blijft noodzakelijk.
Afgeronde projecten:
- Zonnepanelen en een systeem om regenwater op te vangen. Dit bespaart enorm veel kosten voor het weeshuis. En er is vaker elektriciteit! De kinderen kunnen nu ook ‘s avonds huiswerk maken bijvoorbeeld.
- Verbeterde slaapzalen voor de kinderen. Er zijn niveaus ingebouwd van hout en de kinderen slapen nu met leeftijdsgenoten op 1 zaal. Daarbij is ‘s nachts ook een ‘moeder’ aanwezig. De kinderen voelen zich zo meer geborgen en als er iets aan de hand is… De ‘moeders’ zijn overdag de teachers bij de kleuterklassen.
- Ziekenzaaltje op een extra gebouwde verdieping in het weeshuis. Met een echte zuster. Zij slaapt ‘s nachts ook op 1 van de slaapzalen bij de kinderen. In het ziekenzaaltje kunnen kinderen gescheiden op krachten komen. Er zijn helaas regelmatig zieken, o.a. malaria.
- Extra nursery-klassen. Er zijn nu 3 ingerichte klaslokalen voor de peuters en kleuters. Daar krijgen de kleinsten van Mama Jane les en kinderen van buitenaf. Die betalen hiervoor, een vaste bron van inkomsten voor het weeshuis. Elk jaar komen 2 stagiaires van de Belgische Pabo helpen met lesgeven. Dat heeft ook aantrekkingskracht op kinderen (de ouders) van buiten Mama Jane.
- Speeltoestellen en schilderwerk op de binnenplaats bij Mama Jane.
- Mama Jane kent al jaren het probleem dat de kinderen die hun school hebben afgemaakt, moeilijk aan een baan komen. Elk jaar zijn er kinderen die hun opleiding afronden. Deze kinderen kunnen niet meer in het weeshuis blijven wonen en worden zo in een moeilijke positie geplaatst. Het weeshuis voelt zich natuurlijk verantwoordelijk voor de kinderen en is steeds op zoek naar mogelijkheden om hun kansen te verbeteren.
- De farm van Mama Jane op een stuk land in Mpumudde, net buiten Jinja. Hier is een project gestart om kinderen na hun tijd bij Mama Jane naar een zelfstandig leven te begeleiden. Er verblijven steeds gemiddeld 8 kinderen die vanwege hun leeftijd niet meer in het weeshuis mogen wonen. Zij onderhouden het vee, verkopen melk en kuikens en verbouwen groenten op een deel van de grond. Op deze manier voorziet de farm in een training on the job en het levensonderhoud van de kinderen.
Met behulp van Stichting Mama Jane en vele sponsors is het Mama Jane gelukt een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Jarenlang zijn bij Mama Jane plannen gesmeed voor een eigen Guesthouse. De stichting werd steeds enthousiaster over dit idee, dat een grote stap betekent in de weg naar een zelfstandig weeshuis. En meer dan dat.
In 2006 kon een prachtig pand worden aangekocht en tot 2009 heeft de renovatie ervan plaatsgevonden. Een deel van het pand wordt permanent verhuurd, wat vaste inkomsten voor Mama Jane betekent. Een aantal kamers is beschikbaar voor vrijwilligers, familie, sponsors van het weeshuis en de stichting-leden. Beschikbaarheid wordt altijd direct bij Agnes Nabawanga, de matron van Mama Jane, gecheckt.
De doelen van het Mama Jane Guesthouse op een rijtje:
- het weeshuis genereert inkomsten uit verhuur van kamers in het Guesthouse
- vrijwilligers en hun familie en bekenden hebben een goede verblijfplaats buiten het weeshuis zelf
- uitstraling op de omgeving in Jinja in de vorm van werkgelegenheid en goed voorbeeld qua onderhoud
- De mogelijkheid van praktijkstages: training on the job. Oudere kinderen kunnen praktische werkervaring opdoen
- Het samenwerken met andere stichtingen (NGOs) en de (Jinja) gemeenschap